Rasvahappotasapaino koiran ruokinnassa
Annette Wahlberg toimii yrittäjänä kauneus-ja hyvinvointialalla ja harrastaa vapaa-ajalla Valkoisenpaimenkoira Gizmon kanssa koiratanssia, rally-tokoa ja nose workia. Henkilökohtaiset kokemukset ja koiran vaativat harrastukset saivat lisäpontta omega-3 -tuotteiden tutkiskeluun.
Tutustu rotuun tästä: Valkoinenpaimenkoirayhdistys. Monille vielä tuntemattomaan koiratanssi-harrastukseen inspiraatiota saa täältä: Tahtitassut
” -Kun Gizmo aikanaan tuli meille, saimme kasvattajalta suositukset pennun päivittäiseen perusruokintaan, kuin myös lisäravinteisiin. Yksi lisäravinne oli pennuille tarkoitettu omega-3 valmiste, jota syötettiin uskollisesti.
Vasta aloittaessani itse laadukkaan omega-3 öljyn nauttimisen, aloin kiinnostua rasvahappojen vaikutuksesta ihmisen elimistöön, ja sitä kautta tutkimaan myös miten ne vaikuttavat mm. koiriin.
Ihmisten kohdalla puhutaan jo avoimesti ja yleisesti hiljaisesta tulehduksesta, tai matala-asteisesta kroonisesta tulehduksesta. Tämä hiljainen tulehdus on jo tieteellisesti todistettu olevan yksi merkittävä tekijä erilaisten elintapasairauksien synnyssä.
Me ihmiset, sekä meidän koiramme, tarvitsemme sekä omega-6, että omega-3 rasvahappoja joka päivä ravinnosta tai lisäravinteena.
Voidaan lyhyesti sanoa, että omega-6 edistää tulehdusta ja omega-3 hillitsee sitä. Tulehdus on elimistön tapa reagoida esimerkiksi ulkoiseen vaurioon kuten haavaan tai allergiseen ihoreaktioon. Ongelma muodostuu silloin kun tulehdus ikään kuin jää päälle, vaikka aiheuttaja on jo korjaantunut.”
Omega-6
Omega-6 rasvahapoista linolihappoa (LA) saadaan yleensä kasvisrasvoista, kuten rypsi-, rapsi-, auringonkukka- tai maissiöljystä, sekä pähkinöistä ja vihanneksista. Myös liha, maitotuotteet ja äyriäiset sisältävät omega-6 kuuluvaa arakidonihappoa (AA).
Omega-6 rasvahapoista tiedetään, että koira tarvitsee linolihappoa, sillä se ei pysty sitä valmistamaan itse elimistössään.
Omega-3
Omega-3 rasvahappoihin kuuluvaa alfalinoleenihappoa (ALA) koira pystyy valmistamaan pieniä määriä ravinnosta saadusta linolihaposta. Tämän lisäksi koira tarvitsee ainakin sekä dokosaheksaeenihappoa (DHA), että eikosapentaeenihappoa (EPA), joista löytyy tänä päivänä tutkittua tietoa niiden suotuisista vaikutuksista mm. ihoon sekä niveliin. EPA rasvahappojen tiedetään lievittävän kipua ja kutinaa sekä vähentävän tulehdusta.
Laadukasta omega-3 -öljyä saadaan kylmissä vesissä, villinä kasvaneista kaloista, eli käytännössä purkista tai pullosta.
Kysymys on siis omega-6 ja omega-3 rasvahappojen välisestä suhteesta. Molempia tarvitaan, mutta omega-6 saadaan helposti huomattavasti enemmän perusruokinnan mukana, joten omega-3 öljyä on tarpeen antaa lisäravinteena joka päivä ja oikein annosteltuna koiralle. Molempia rasvahappoja pitää saada yhtä paljon, mutta on hyväksyttävää että suhde rasvahappojen välillä on jopa 5:1 omega-6 hyväksi.
Kuivaveritesti koirille
Mistä sitten voi tietää kuinka paljon omegoita koirani saa? Aika etsivä saa olla että pystyy laskemaan määrät ja suhteet ruoasta. Joidenkin koiranruokavalmistajien pakkauksista saa tietoa sisältävätkö ne omega -rasvahappoja, mutta yleensä tietoa ei suoralta kädeltä löydy. Jos valmistuksessa on käytetty edellä mainittuja kasviöljyjä, niin voi olla aika varma, että ainakin omega-6 saanti on varmistettu. Joihinkin ruokiin on myös lisätty omega-3 rasvahappoja.
Voi olla melkoisen varma että koira saa liian vähän omega-3 rasvahappoja, joten siksi ymmärrän hyvin miksi kasvattaja aikanaan suositteli omega-3 valmisteen käyttämistä.
Nykyään on myös saatavana kuivaveritesti, jonka voi teettää koiralleen samalla kun käy eläinlääkärillä tai eläintenhoitajalla. Mm Faunattaresta voi näitä testejä ostaa ja ottaa mukaansa seuraavalle eläinlääkärikäynnilleen. Testiin voit tutustua tästä: Testauspalvelu
Olen jatkanut näiden rasvahappojen säännöllistä syöttämistä lisäravinteena Gizmolle ja kokeillut eri valmisteita. Eroja näiden valmisteiden välissä löytyy niin EPA ja DHA määrissä ja tavassa millä on varmistettu kalaöljyjen säilyvyys. Jokainen varmaan tietää mitä tapahtuu kalalle, joka säilytetään hapelle altistuneena liian pitkään. Kyllä, se härskiintyy ja alkaa haisemaan hyvin pahalle. Muutamiin omega-3 valmisteisiin on lisätty rosmariinia ja E-vitamiinia, jotka tunnetusti parantavat erilaisten öljyjen säilyvyyttä.
Omaan suosikkiimme Effektri Omega-3 valmisteeseen on lisätty erityisestä oliivilajikkeesta saatuja hyvin väkeviä polyfenoleja, jotka vähentävät rasvahappojen hapettumista merkittävästi, niin että valmiste säilyy pitkään oikein säilytettynä, ja niin että rasvahappojen teho ulottuu koiran soluihin asti härskiintymättä.
Voin suositella omega-3 valmisteen käyttöä lämpimästi ihan kaikille koirille ja varsinkin niille, jotka kärsivät nivelvaivoista, allergioista, ihon hilseilystä ja kutinasta.
Annette Wahlberg