Suolisto kuntoon ruokinnalla, Lagotto Romagnolo 8v.
Lagotto Romagnolo tunnetaan huikean tarkasta nenästä, jonka vuoksi niitä koulutetaan Italiassa avustamaan tryffeleiden etsinnässä. Monet nenän käyttöä vaativat lajit ovat Lagotton kanssa suosittuja ja osa etsii Suomessakin tryffeleitä, kanttarelleja tai mustatorvisieniä. Artikkelissa esittelemme 8 -vuotiaan Lagotto Romagnolon rasvahappojen mittauksen ennen ja jälkeen tuloksia, sekä kuulemme omistajan kommentit neljän kuukauden kontrollijaksolta. Pohdimme ruokavalion merkitystä koiran suoliston hyvinvointiin ja eri tekijöitä, joita kannattaa ottaa huomioon ruokinnan suunnittelussa. Suoliston hyvinvoinnilla on suuri vaikutus ravinteiden imeytymiseen, luontaisen vastustuskyvyn ylläpitämiseen ja kehittämiseen, sekä koiran vireyteen.
Koirien ruokinnassa eri raaka-aineet vaikuttavat hyvinvoinnin kokonaisuuteen joko immuunijärjestelmän ja suoliston toimintaa tukien tai, ikävä sanoa, pahimmassa tapauksessa haitaten. Koiran purukalusto, vatsalaukku, sekä suolisto ovat kaikki kehittyneet ajan saatossa erityisen hyvin raa’n lihan, -luiden, -jänteiden sekä rasvan hyödyntämiseen. Koiran vatsalaukun ph-taso on hyvin matala, eli hapan. Raa’n lihan ja sen sisältämien bakteerien käsitteleminen ei ole koiralle eikä kissalle ongelma. Koiran suoliston mikrobisto alkaa kehittyä syntymän jälkeen heti ensimmäisenä päivänä. Lajityypillinen ruokavalio lisää suoliston mikrobiston monimuotoisuutta ja sillä on vaikutus koiran immuunijärjestelmän kehittymiseen jo varhaisesta iästä lähtien.
Seuraavaksi tarkastelemme kontrollijaksolle ilmoittautuneen Lagotto Romagnolon rasvahappotestin ensimmäisiä tuloksia. Tutkimusten mukaan suoliston mikrobien kantojen muutokset ja tulehdusperäiset suolistosairaudet ovat yhteydessä toisiinsa. Ruokinnan suunnittelussa tulehdusta lievittävien omega-3-rasvahappojen kanssa kannattaakin huomioida riittävä antioksidanttisuoja. Ilman riittävää suojaa EPA:n ja DHA:n toivotut vaikutukset saattavat kääntyä negatiiviksi koiran hyvinvoinnin kannalta. Effektrissä luonnolliset flavonoidit mm. skvaleeni, hydroksityrosoli sekä oleuropeeni tutkitusti suojaavat monityydyttämättömiä rasvoja sekä säilytyksen aikana, että elimistössä ja verenkierrossa. Alla omistajan antamia lisätietoja 8-vuotiaasta Lene-koirasta ja ruokinnasta. Ensin kuitenkin ensimmäisen rasvahappotestin tulokset ja analyysi.
1. RASVAHAPPOTESTIN TULOKSET
Lene on 8-vuotias Lagotto Romagnolo (s.09/2009). Yleisterve koira, mutta kärsinyt jonkin verran vatsavaivoista, varsinkin nuorempana. Jokusen kerran ollut hiivatulehdusta korvissa, jota on elinaikana hoidettu varmaankin 5-6 kertaa, mutta onneksi mennyt aina nopeasti ohi paikallishoidolla. Steriloitu 2v iässä. Steriloinnin jälkeen karva ollut elotonta, kuivaa ja helposti huopaantuvaa. Ruokinta: 50/50, aamuisin viljatonta proteiinipitoista nappulaa, illalla raakaa. Harrastaa pitkiä metsälenkkejä, uimista, rally-tokoa, nose-workia.
Koirien kesyyntymiseen on yhdistetty geneettinen muutos, jonka myötä koirien kyky hyödyntää tärkkelystä on joidenkin rotujen osalta mahdollisesti muuttunut, se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että koira on alunperin lihansyöjä. Se pärjää paremmin ruokavaliolla, jolla heidän esi-isätkin jatkoivat sukuaan. Koirien ruokinnassa hiilihydraattien osuus on ollut huomattavassa kasvussa, ja se aiheuttaa voimakasta mielipiteiden jakautumista. Osa tutkijoista ehdottaa sitä, että suuri hiilihydraattien sekä muokattujen kasvirasvojen osuus ruokinnassa aiheuttaa kroonista tulehdusta elimissä ja suolistossa. Tutkimusten mukaan koirat tulevat hieman kissoja paremmin toimeen tärkkelyksen kanssa, mutta molempien ruokinnassa sen käyttöä kannattaa kuitenkin rajoittaa. Hiilihydraattien määriä kannattaa tarkkailla kriittisesti, mikäli koiralla on raaka-aineisiin tai niiden muutoksiin yhdistettäviä oireita.
Kissojen ja koirien alkuperäinen ruokavalio on koostunut lähinnä raa’sta lihasta, se eroaa huomattavasti nykypäivänä lemmikeille myytävistä rehutuotteista. Suoliston hyvinvointiin vaikuttaa myös erilaiset lääkeaineet, kuten antibiootit. Usein antibioottikuurin yhteydessä koirilla on taipumus altistua hiivatulehdukseen, sillä antibiooteilla on tapana tuhota myös hyödylliset mikrobit suolistosta. Koirille on nykyisin tarjolla oma maitohappobakteeri-valmiste, josta on todennäköisesti hyötyä suoliston mikroflooran palauttamisessa ja toipumisessa.
Aiheuttaako kuivamuona terveyshaasteita? Ainakin yhteyttä insuliiniresistenssiin, eli insuliinintuotannon herkkyyteen ja terveysongelmiin tutkitaan.
Tärkeä huomioida koiran ruokinnassa:
* laadukas proteiini = riistassa vähemmän rasvaa, enemmän valkuaista, enemmän vitamiineja
* laadukas rasva = tyydyttynyt eläinrasva, monityydyttämättömät omega-3 rasvat,
* kasvikset = antioksidanttien lähde, marjat, parsat, kurpitsat, omena ja mahdollisesti pieninä määrinä mausteet sekä yrtit kuten kurkuma, triphala ja esim. valkosipuli
- hivenaineet, kivennäiset ja vitamiinit
* tuoreus ja kosteus, sekä tasapainoitettu lajityypille sopiva ruokavalio tukee hyvinvointia–
–>
Tärkeää huomioida kriittisesti ruokinnassa: - viljat = koirilla ja kissoilla ei ole luontaista tarvetta
- täyteaineet = heikosti sulava kuitu mm. selluloosa, ei luontaista tarvetta
- kemikaalit = keinotekoiset säilöntä- , maku- ja väri- ja pintakäsittelyaineet, ei tarvetta
- gmo-raaka-aineet = geenimanipuloidut organismit, maissi, soija-, ei tarvetta eikä kuulu ruokavalioon. Voidaan korvata tarvittaessa esim. kotimaisella kauralla. Kaura sopii paremmin koiran ruokavalioon, eikä sen viljelyyn yleisesti käytetä niin runsaasti torjunta-aineita kuin edellisiin.
Laatua on mielekästä mitata esimerkiksi raaka-aineiden alkuperän, viljelysmenetelmien, tuotantoeläimen ruokinnan ja sen laji-sopivuuden mukaan. Lopputuotteen laatuun vaikuttaa myös muut ympäristötekijät, kuten tuotantoeläimen elinolosuhteet, esimerkiksi stressin määrä. Raaka-aineiden prosessoinnin myötä tekno-ruokakulttuuri raivasi tietä niin sanotusti “maalaisjärjen ohi“ ja nykyään arviolta 95% kuluttajista käyttää kuivamuonaa, joko sellaisenaan tai muun ruokinnan lisukkeena. Kuivamuona on helppo tapa varmistaa riittävä määrä energiaa ruokinnassa. Harva kuluttaja kuitenkaan on perillä siitä, mitä raaka-aineita valmistuksessa todellisuudessa käytetään ja usein reseptit ovatkin ”salaisuuksia”. Usein halvimpia raaka-aineita joudutaan korjailemaan synteettisillä lisäaineilla, kuten väri- ja makuaineilla ja näiden kemiallisten aromivahventeiden haittavaikutuksista lemmikkien ruokavaliossa ei yleisesti puhuta.
Kuivan tueksi useimmat suosivat raakaa lihaa ja muita lisukkeita. 50/50 ruokinnan etu on energiaa sisältävän hiilihydraatin ja kuidun yhdistäminen raakaan, tällä saadaan aikaan tasapainoisempi sekä entsyymitoiminnan kannalta elävämpi kokonaisuus verrattuna pelkkään puffi-nappulaan. Muutoksiin totuttaminen vie eläimillä oman aikansa, joten aluksi kannattaa edetä maltilla.
Omalle koiralle sopivan ruokavalion löytymiseen voi kulua yllättävän paljon aikaa, usein kuukausia, joskus jopa vuosia. Iso hiilihydraatin osuus ja puute välttämättömistä rasvoista – yhdistetään ylipainoon ja häiriöihin immuunijärjestelmän toiminnassa sekä hormonien tasapainossa. Mikäli tarkoitus suosia ruokinnassa niin sanotusti “alkuperäisiä asetuksia”, on hyvä ottaa huomioon, että koirien ja kissojen ravinnon kosteuspitoisuus on luonnostaan ollut keskimäärin 70% ja energian tarpeesta yli 80% on täytetty lihalla ja rasvalla.
Välttämättömien omega-3-rasvahappojen, erityisesti EPA:n ja DHA:n roolia ei kannata unohtaa. Ne ovat rakenteellinen osa solukalvoa, sekä niiden tulehdusta lievittävistä terveysvaikutuksista saadaan jatkuvasti lisää näyttöä, nyt myös Suomessa.
Effe Balance tekee tästä tärkeästä aiheesta tutkimusta. Olemme kehittäneet rasvahappojen mittaamiseen, analysointiin ja raportointiin sopivan työkalun, joka on käytössä eläinlääkäriasemilla. DBS:n, eli Dry Blood Spot -testin avulla eläinlääkäri sekä koiranomistaja saa vat helposti tulkittavan raportin 11:n rasvahapon prosentuaalisista osuuksista elimistössä sekä ohjeita ruokinnan rasvojen tasapainoittamiseksi. Testitulos on luotettava.
Näytteenottamiseen suosittelemme eläinlääkärin tai eläintenhoitajan apua. Kysy testistä omalta eläinlääkäriasemaltasi tai ota meihin yhteyttä info@effebalance.fi
Kontrollikoira Lenen tulokset 4kk Effektri-öljyn käytön jälkeen, tavoitteet ylittyivät merkittävästi.
2. RASVAHAPPOTESTIN TULOKSET
Ja tässä muutama sana vielä Effe käyttökokemuksista Lenen osalta omistajansa sanoin:
8-vuotiaan koiran vetreys ja vireys on tämän öljyn käytön myötä selvästi parantunut. Riehuu 5 vuotta nuoremman toisen koirani kanssa taas kuin pentu. On myös selvästi aktiivisempi ja tuntuu kaipaavan enemmän toimintaa, mikä on vain positiivinen asia, kun koira osaa kuitenkin ottaa rauhallisesti tarvittaessa. Turkki on nykyisin paremmassa kunnossa kuin kertaakaan steriloinnin jälkeen. Karva on ollut useamman vuoden sellaista kuivaa höttöä heti pidemmäksi ehdittyään, mutta nyt en ole meinannut ollenkaan malttaa leikata turkkia lyhyemmäksi edes tässä kesällä kun kihartuu niin hyvin. 🙂
Yleiskunto vaikuttaa erittäin hyvältä ja minkäänlaisia vaivojakaan ei ole viime aikoina ollut. Ollaan ilmeisesti nyt löydetty aika hyvä balanssi ruokinnan ja öljylisän & muiden lisien suhteen. Koira on aikanaan kärsinyt useamminkin niin vatsavaivoista, närästyksestä kuin korvaongelmistakin. Näistä ei ole nyt onneksi viime aikoina ollut tietoakaan.
Aikaisemmin meillä ollut vaihtelevasti käytössä eri öljyvalmisteita, mutta nyt ei kyllä tee mieli kokeilla mitään muuta vaan on täysin jymähdetty tähän Effeen, kun tuntuu toimivan niin hyvin. Nuoremmallakin koiralla ensimmäistä kertaa kuivat anturat saatu nyt parempaa kuntoon.